Voorjaarsconcert 2016

Zaterdag 16 april jl. hebben Brassband Concordia uit Vinkeveen en de Abcouder Harmonie een voorjaarsconcert gegevenin Sociaal Cultureel Centrum ‘De Boei’ in Vinkeveen. Door deze samenwerking van twee orkesten uit De Ronde Venen, beiden opgericht rond het jaar 1900, kon het publiek kennismaken met twee verschillende orkestvormen. Een Brassband bestaat uit koperen blaasinstrumenten en een percussiesectie, een Harmonie echter heeft ook houten blaasinstrumenten.

De Abcouder Harmonie onder leiding van Ria Kornet verzorgde het programma voor de pauze. Met het openingsnummer New York Overture werd het publiek meegenomen naar het werelddeel Amerika met de metropolis New York, een stad met vele gezichten. Daarna werd Ngoma za Kenya gespeeld, een stuk dat met de autochtone muziek uit het Afrikaanse land Kenia het optimisme van de bevolking weerspiegeld. Alt saxofonist Ton Damm soleerde vervolgens in het mooie luisterstuk Persuasion. Daarna werd weer teruggekeerd naar het werelddeel Afrika met het nummer African Symphony, waarna Spanje werd geëerd met de paso doble Fiesta Española. De Abcouder Harmonie sloot hun aandeel af met het nummer Proud Mary, het bekende stuk van John Fogerty met zijn band Creedence Clearwater Revival.

Brassband Concordia, onder leiding van Stephan Koppelaar, startte na de pauze met het indrukwekkende nummer Olympic Fanfare & Theme, de Olympische tune van de zomerspelen van 1984 welke in Los Angeles werden gehouden. Het stuk daarna was Moment for Morricone, de filmmuziek uit de bekende western ‘Once Upon a Time in the West’. Met het lyrische Lairg Muir uit Hymn of the Higlands, met Wouter Zijlman als solist, werd het publiek vervolgens meegenomen naar Schotland. Het publiek werd daarna meegenomen op een muzikale reis met het nummer Doyen. Dit stuk, geschreven voor de lancering van een luxe touringcar met die naam, beschrijft het opstarten van de bus tot het aankomen op de eindbestemming. Nadat Eveline van der Horst op Flugel soleerde in het stuk Gabriella’s Song, speelde de Brassband Band of Brothers, een muziekstuk dat gemaakt is voor de 10-delige televisieserie met diezelfde naam. Het is een eerbetoon aan de leden van de Amerikaanse eenheid Easy Company die in de Tweede Wereldoorlog meehielpen Nederland te bevrijden. De avond werd afgesloten met het vrolijke nummer Mack the Knife. Als toegift en opstap naar de naderende KoningsdagwerdThe King’s Swing gespeeld, een swingende versie van het Nederlandse volkslied.

Het publiek bedankte beide verenigingen met een daverend applaus. Dirigent Stephan Koppelaar werd nog in het zonnetje gezet vanwege zijn 10-jarig jubileum. Voor hem was het echter zijn laatste grote optreden met de Brassband, want hij heeft te kennen gegeven aan het eind van het seizoen iets anders te gaan doen.