115 jarig bestaan Brassband Concordia

Wie zaterdagavond 16 maart over het Driehuisplein in Mijdrecht liep, hoorde prachtige klanken uit de Johannes de Doperkerk komen. Samen met pianist Jan Vayne vierde Brassband Concordia uit Vinkeveen daar, op uitnodiging van Cultura De Ronde Venen, het 115-jarig bestaan.

Enkele honderden muziekliefhebbers hadden op deze kille zaterdagavond de weg naar de kerk weten te vinden om zich daar aangenaam te laten verrassen door de warme klanken van Brassband Concordia en het virtuoze pianospel van Jan Vayne.

De avond werd geopend met ‘Hymn of Brotherhood’. Een kleurrijke ballade, zo vertelde ladyspeaker Sonja van Meerlant, ”waarin het gaat om naastenliefde en respect, waardering en toewijding voor de medemens.” Samen met Jan Vayne speelde Concordia vervolgens ‘Heal the world’ van Michael Jackson en ‘I dreamed a dream’ uit de musical Les Misérables. Een prima combinatie van warm koper en lichtvoetig pianospel.

Na een eerste intermezzo van Jan Vayne was er een bijzondere rol voor Eveline van der Horst, die op haar flugel als soliste prachtig het jazzy stuk ‘Laura’ van David Raksin vertolkde. Een welverdiend applaus viel haar ten deel, voordat de brassband zich kon uitleven in een swingende medley van bekende Abba-hits. Jan Vayne richtte zich hierna tot het publiek met de vraag of er wellicht verzoeknummers waren voor zijn volgende improvisatie. Met enige zelfspot zei hij dat wat hij ging doen toch wel heel bijzonder was. Om vervolgens op meesterlijke wijze delen van het Wilhelmus en de Toccata van Bach in zijn spel te verwerken. Vervolgens vonden pianist en brassband elkaar weer in het ingetogen ‘Hallelujah’ van Leonard Cohen en de van Queen zo bekende ‘Bohemian Rhapsody’.

 

Na de pauze liet Concordia onder meer horen hoe goed alle instrumenten tot hun recht komen in de ‘Jubilee Ouverture’, om vervolgens samen met Jan Vayne ingetogen te excelleren in ‘Ballade pour Adeline’ en de klassieker ‘Music’ (was my first love and it will be my last…) van John Miles.

Na een laatste intermezzo van Jan Vayne vertolkte Concordia met veel muzikaliteit en enthousiasme de stukken ‘Stal Himmel’ van Alain Fernie en ‘Une belle histoire’ van Michel Fugain.

Daarna werd het jubileumconcert uitbundig afgesloten met het uit een groot aantal klassieke thema’s opgebouwde en met humor doorspekte ‘Concerto Fantastico’, waarbij opnieuw te horen was hoe mooi warm koper en lichtvoetig pianospel elkaar kunnen aanvullen en versterken. Het daverende applaus na afloop was dan ook meer dan verdiend voor iedereen die aan dit bijzondere concert heeft meegewerkt.