Zaterdag 18 april jl. heeft Brassband Concordia uit Vinkeveen een koninklijk concert gegeven in sociaal cultureel centrum ‘De Boei’ in Vinkeveen. De avond stond in het teken van de viering van 200 jaar Koninkrijk. In november 2013 was het namelijk 200 jaar geleden dat Nederland zijn onafhankelijkheid herkreeg, en dat wordt tot oktober 2015 gevierd. De muziek die tijdens deze avond gespeeld werd had alles te maken met de geschiedenis van Nederland en Koninklijke gebeurtenissen.
In een uitverkochte zaal werd de avond gestart door het leerlingenorkest van Brassband Concordia, dat onder leiding staat van Stephan Koppelaar. Zij speelden het vrolijke nummer ‘Beach Party’. Daarna was het de beurt aan de blokfluitgroep, dat onder leiding staat van Bernadette de Bree. Getooid als kleine indianen speelden zij met begeleiding van het leerlingenorkest het nummer ‘De 10 indiaantjes’. Vervolgens werden per duo een aantal nummers gespeeld zoals ‘De slangenbezweerder’, ‘De brug van Londen’ en ‘Ozewiezewoze’. Het publiek was onder de indruk van de muzikale prestaties en lieten dat blijken met een welverdiend applaus.
Hierna begon Brassband Concordia met het eerste nummer ‘Laudate Regem’. Deze muziek werd gespeeld op het moment dat de Koninklijke familie de Nieuwe Kerk in Amsterdam verliet tijdens de inhuldiging van koning Willem-Alexander. Daarna werd stilgestaan bij de Tweede Wereldoorlog, een zwarte bladzijde in de Nederlandse geschiedenis. Het gepeelde nummer ‘Theme from Schindler’s List’ is de titelsong uit de met Oscars bekroonde film van Steven Spielberg. Als derde werd het nummer ‘Van Oranje’ gespeeld, een stuk dat geschreven is in opdracht van het Nationaal Comité 200 jaar Koninkrijk. Dit stuk is bij de start van deze viering voor de eerste keer opgevoerd in de Ridderzaal in Den Haag in aanwezigheid van koning Willem-Alexander en koningin Maxima.
Voordat met het laatste nummer voor de pauze werd gestart, werden er twee jubilarissen in het zonnetje gezet. Uit handen van de voorzitter van Brassband Concordia mocht eerst Angeline Borst bloemen en een oorkonde ontvangen voor haar 20-jarig lidmaatschap. Daarna kreeg Gijs van Leeuwen de oorkonde en bloemen voor zijn 70-jarig lidmaatschap, een uniek feit dat ook door de muziekbond werd gewaardeerd met het uitreiken van de vergulde speld met drie zirconia’s.
De uitvoering werd hervat met het nummer ‘The King’s Swing’, een swingende versie van het Nederlandse volkslied. Na de pauze werden er eerst een drietal nummers gespeeld die door of in opdracht van leden van het Engelse Koningshuis zijn geschreven. Het eerste nummer ‘Pastime with Good Company’ dateert uit het begin van de zestiende eeuw. Het tweede nummer ‘Music for the Royal Fireworks’ is een stuk van Händel dat in opdracht van George II is geschreven om met een groots vuurwerk de feestelijke viering van de Vrede van Aken te vieren. Dit stuk is in 2002 ook uitgevoerd ter eren van het gouden jubileum van de Engelse koningin Elizabeth II. Het derde stuk ‘Rule Britannia’ is het onofficiële volkslied van de Britten. Dit stuk is een vast onderdeel van Last Night of the Proms, de traditionele afsluiting van een serie klassieke concerten in de Royal Albert Hall in Londen. Na dit Engelse uitstapje werd een mars gespeeld die gecomponeerd is voor de jongste Oranjetelg: prinses Amalia. Deze mars heeft een sprankelende, jonge uitstraling, maar kan toch een leven lang mee en legt tegelijk een duidelijke link met 'Oranje' door onder andere 'In naam van Oranje doe open de poort'. Vervolgens werd de ‘Rogier van Otterloo Medley’ gespeeld met daarin o.a. het bekende nummer Soldaat van Oranje. De avond werd afgesloten met ‘Adiós Nonino’, het nummer dat bij het huwelijk van Maxima en Willem-Alexander in 2002 werd gepeeld door Nederlands bekendste bandoneonist Carel Kraayenhof.
Het publiek kon de muziekkeuze zeer waarderen en trakteerde het orkest met een daverend applaus.
(foto's: Joost van Selm)