Jubileum/Maestro concert 125 jaar Concordia

Maestro-concert Concordia groot succes.

In de tot concertzaal omgetoverde sportzaal van 'De Boei' werd zaterdag 18 november 2023 het 125-jarig jubileum van Brassband Concordia gevierd met een spectaculair concert. In een uitverkochte zaal was het publiek natuurlijk benieuwd naar de kandidaten die zouden strijden om de titel “Beste Maestro van Vinkeveen’.

Brassband Concordia was speciaal voor deze gelegenheid in nieuwe kleding gestoken met daarop het logo van de vereniging.

Concordia in nieuwe kleding

Het concert werd geopend met het stuk ‘God save the Queen’, een compilatie van nummers van popgroep Queen, voor brassband gearrangeerd door Thomas Eveleens, de dirigent van Concordia, Na het welkomstwoord van de presentatrice van deze avond, Margriet van Scheppingen, en het prachtige koraal 'St. Florian Choral' was het tijd voor de eerste Maestro.

Marius-Jan Breugem, directeur van basisschool De Schakel, beet het spits af. Hij dirigeerde enkele nummers van ‘The best of Annie’, een compilatie van bekende nummers van Annie M.G.Schmidt. Marius-Jan was zo slim om een eigen kinderkoort van zijn school mee te nemen, en de applausmeter wees aan dat dit een goed idee was. Of de jury, bestaande uit dirigent Thomas Eveleens en oud-dirigent Stephan Koppelaar, dat ook vond was nog maar de vraag.

Het orkest vervolgde met het stuk 'The Prayer', met daarin mooie solo’s van Eveline van der Horst op Flügel en Peter Botman en Jan van Steenderen op Euphonium. De volgende Maestro kandidaat was Maarten Divendal, Burgemeester van De Ronde Venen, die de het bekende stuk 'Second Waltz' dirigeerde. Op advies danste hij tijdens het dirigeren om zo de goede cadans te houden. Maarten constateerde achteraf wel dat hij het veel makkelijker vond een raadsvergadering voor te zitten dan een orkest te dirigeren.

Maestro Joke Verbrugge was daarna aan de beurt. Vol overtuiging wist de oud-beheerder van 'De Boei' het orkest met het stuk 'Winter' uit De Vier Jaargetijden van Vivaldi te leiden.

De laatste kandidaat was Hans van Zwieten. ’s Middags was hij nog druk met de Sinterklaasintocht, maar daar was ’s avonds niets meer van te merken. Met een strakke slag , waarin wellicht de oud-militair nog was te herkennen, wist hij het orkest door ‘Manhattan Skyline’ te loodsen.

Tussen deze optredens door speelde het orkest nog enkele nummers, waarvan ook nog één met het kinderkoor. Na het overbekende 'Music' van John Miles was het woord aan de jury. Er was veel waardering voor de inzet van de vier kandidaten, die er allen zichtbaar van hebben genoten.

De terechte winnaar werd Joke Verbrugge, die de gouden baton in ontvangst mocht nemen.

Na het slotwoord van voorzitter Kees de Bree mochten de kandidaten het concert afsluiten op de wijze die bekend is geworden van het televisie-programma Maestro, namelijk met de Radetzky Mars.

Brassband Concordia kan met voldoening terugzien op een zeer geslaagde avond.