Wie zaterdagavond 8 april jl. in Sociaal Cultureel Centrum ‘De Boei’ aanwezig was bij het concert van Brassband Concordia uit Vinkeveen, waande zich even terug in de tijd. Deze avond stond namelijk in het teken van klassiekers en classics. Muziek van bekende componisten zoals Bach en Ravel, maar ook van bekende bands als de Beatles en Queen.
De avond begon met het bekende stuk ‘Bolero’ van componist Maurice Ravel. De première hiervan was op 22 november 1928 in de Parijse Opéra. De Bolero bestaat uit twee thema's, die telkens door andere instrumenten wordt gespeeld. Na twee inleidende maten door de kleine trom werd het eerste thema ingezet door de hoorn sectie, waarna langzamerhand het gehele orkest ging meedoen. Op deze manier werd het publiek aan alle secties van de Brassband voorgesteld. Na deze spectaculaire opening werd de mars ‘Army of the Nile’ uitgevoerd. Dit nummer, in 1941 geschreven door Kenneth Alford, gaat over het succes van het Engelse leger in Afrika tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vervolgens speelde de Brassband het rustige nummer ‘Arioso’ van Johann Sebastian Bach, de bekende componist van onder andere de ‘Mattheus Passion’. Een arioso is een muziekvorm voor solozang en instrumenten, waarbij dit keer de solozang werd gespeeld door Jan van Peursem op de euphonium. Daarna de uitvoering van het briljante werk ‘A Tameside Overture’, in 1981 geschreven door de bekende componist Philip Sparke. Dit moeilijke stuk, met veel afwisseling van tempo en maatsoorten, werd door de Brassband prachtig uitgevoerd. Na een intermezzo met de nummers ‘Latin Fantasy’ en ‘We will Rock You’ door leden van muziek- en showkorps Triviant uit Mijdrecht, die tevens de percussie verzorgde tijdens deze avond, werd de compositie ‘East Anglia’ van de bekende Nederlandse componist Jacob de Haan uitgevoerd. Het laatste nummer voor de pauze was de opmaat voor de classics. In ‘Three Jolly Airmen’ lieten de solisten Wouter Zijlman, Henk Gijzen en gastspeler Henk Pauw zien hoe de cornet klinkt in een trio samenspel.
Na de pauze werd het programma hervat met ‘Fascinating Drums’, wellicht de meest bekende compositie van Ted Huggens. In dit stuk konden de slagwerkers helemaal los. Na dit geweld speelde de Brassband het meest bekende nummer van de Britse popgroep Queen, te weten ‘Bohemian Rhapsody’. Dit nummer verscheen in 1975 op het album A Night at the Opera, en wordt algemeen beschouwd als één van de succesrijkste popnummers aller tijden. Vervolgens was er de uitvoering van ‘Can Can’. Dit nummer werd gespeeld in de bekende nachtclub ‘Moulin Rouge’ in Parijs. Hierbij stonden vrouwen in een rij naast elkaar waarbij ze op de maat van de muziek hun rok optilden en hun been hoog in de lucht gooiden. Tijdens dit nummer werd het publiek vanuit de Brassband verrast met een heuse confettiregen.
Hierna was er even tijd om één van de leden van de Brassband in het zonnetje te zetten. Rien Gijzen mocht uit handen van de nieuwe voorzitter Ingrid Verlaan een oorkonde en insigne ontvangen voor zijn 25 jarig lidmaatschap.
Na een tweede intermezzo van leden van Triviant met het nummer ‘Back to Bozzio’ speelde de Brassband ‘Pavane in Blue’, een heel mooie langzame blues met solo’s van de flugel, cornet en trombone. Daarna was het weer spektakel met een serie bekende melodieën van de Beatles. In de compositie ‘Brilliant Beatles’ van Peter Kleine Schaars kon het publiek hits herkennen zoals ‘All You Need Is Love’, ‘With A Little Help From My Friends’ en ‘Ob-La-Di, Ob-La-Da’. De avond werd afgesloten met ‘Sir Duke’ van de bekende popartiest Stevie Wonder. Deze ode aan de artiest Duke Ellington voerde in 1977 de Amerikaanse hitlijsten aan. Nadat de vrijwilligers, leden van Triviant en de dirigent Thomas Eveleens met bloemen bedankt waren voor hun inzet, sloot de Brassband het concert af met de toegift ‘Långstrump Samba’, de herkenningsmelodie van de bekende kinderserie Pippi Langkous.