Try-out concert 2019

Vinkeveen, 16 november 2019

Afgelopen zaterdagavond waren de warme klanken van de koperinstrumenten weer te horen in Sociaal Cultureel Centrum ‘De Boei’ in Vinkeveen. Brassband Concordia gaf daar een concert met medewerking van Fanfare Wilhelmina uit Eindhoven. Dit concert was voor Brassband Concordia een try-out voor het programma dat gespeeld wordt op het  Druiffestival in Midwoud. In het weekend van  23 en 24 november 2019 treden daar in totaal 16 korpsen op, verdeeld over de zaterdagavond en zondagmiddag. Brassband Concordia zal op de zaterdagavond aan publiek en jury laten horen wat het huidige niveau is van de band.

Het was eerst de beurt aan Fanfare Wilhelmina onder leiding van dirigent Roger Cobben.

Zij begonnen de avond met ‘Band of Brothers’, een compositie van Michael Kamen van de gelijknamige miniserie over een Amerikaanse legereenheid tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarna werd ‘Coldplay on Stage’ gespeeld, een medley van de rockband Coldplay met o.a. hun hits ‘Lost!’ en ‘Viva la Vida’. Dit stuk is gearrangeerd door Mark van Mierlo, een bandlid van Wilhelmina, die dit stuk deze avond ook dirigeerde. Het volgende nummer was een gedeelte uit de symfonie ‘Lord of the Rings’, door Paul Lavender bewerkt voor Fanfare en prachtig uitgevoerd door de muzikanten van Wilhelmina. Het programma werd vervolgd met het nummer ‘Crimson Tide’ uit de gelijknamige film, waarvoor de filmmuziek geschreven is door Hans Zimmer. Hij mocht o.a. voor dit nummer een Grammy Award in ontvangst nemen. Vooral het slotgedeelte “Eternal Father, strong to save” was zeer indrukwekkend. Daarna werd ’Oblivion’ gespeeld, een traag en melancholisch werk van Astor Piazzolla, de ongeëvenaarde meester van de Argentijnse tango. In dit stuk prachtige solo’s voor de sopraansax gespeeld door Mark van Mierlo. Fanfare Wilhelmina eindigde hun bijdrage aan het concert met het nummer ‘The Eagles in Concert’ en de swingende ‘Glenn Miller Medley’.

Na de pauze maakte Brassband Concordia hun opwachting onder leiding van dirigent Thomas Eveleens.

Er werd begonnen met het gevoelige nummer ‘Canterbury Choral’, een koraal waarbij de volledige klank van een Brassband goed tot zijn recht komt. Hierna speelde Concordia het nummer ‘Pompeji’ , een muzikale vertolking van het uitbarsten van de vulkaan Vesuvius in het jaar 79 na Chr. De romeinse stad Pompeji werd hierdoor totaal verrast en de mensen werden bedolven onder as en lava. De uitvoering van dit epische werk was één en al spektakel met afwisseling van het koper en de percussie.

Na deze uitbarsting van geluid kon de band even op adem komen vanwege de huldiging van Henk Gijzen, één van de solo cornettisten. Hij mocht uit handen van de voorzitter van de vereniging de zilveren speld met oorkonde en de bloemen in ontvangst nemen voor zijn 25-jarig lidmaatschap.

Daarna werd het programma vervolgd met de concertmars ‘Arsenal’, gecomponeerd ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van de Koninklijke Harmonie Arsenaal Mechelen. Na deze prachtig uitgevoerde mars werd het rustigere nummer ‘MacArthur Park’ gespeeld, geschreven door Jimmy Webb maar vooral bekend geworden door de Amerikaanse zangeres Donna Summer. Hierna mochten de solisten uit de band hun kunnen laten horen. Als eerste euphoniumspeler Jan van Steenderen en cornettist Wouter Zijlman, die op prachtige wijze samen met de band het nummer ‘Calling Cornwall’ speelden. Daarna was het de beurt aan Tineke Habben Jansen op Flügel in het nummer ‘Old and Wise’, een sfeervol arrangement van Larry Foster van de hit van The Alan Parsons Project. Brassband Concordia eindigde hun gedeelte van de avond met het nostalgische nummer ‘The Floral Dance’. Dit werk, waarvan het origineel gespeeld werd door de Brighouse and Rastrick Brassband, verscheen in 1978 als cover onder de naam ‘De Vaandeldrager’ gezongen door Dingetje & Koor. De muzikale begeleiding, toen verzorgd door Brassband Concordia, werd ook deze avond op een prachtige manier uitgevoerd door de huidige band.

Nadat de dirigenten en vrijwilligers bedankt waren door de voorzitter van de vereniging, werd  de avond door beide orkesten op een spetterende wijze afgesloten met het gezamenlijk spelen van het nummer ‘Amarillo’.