Najaarsconcert 2021

06-11-2021

Zaterdagavond 6 november 2021 was het eindelijk zover. Er mocht weer een concert gegeven worden. Het vorige concert was het in het voorjaar van 2020, precies voor de start van de corona pandemie waar we nu nog steeds last van hebben. Ondanks de aangescherpte maatregelen  waren er toch mensen op dit concert in Sociaal Cultureel Centrum “De Boei” in Vinkeveen  afgekomen en die hebben een zeer gevarieerd programma voorgeschoteld gekregen. Tevens was dit concert het eerste concert voor twee van onze jeugdleden. De gebroeders Geerlof en Willem Boer debuteerde respectievelijk op en percussie.

Het openingsstuk van de avond was “Ross Roy”, een concertwerk gecomponeerd door Jacob de Haan. Dit nummer heeft hij geschreven als een metafoor voor de jaren die je doorbrengt op school. Na deze spetterende opening werd de hymne “Eventide” gespeeld, een nummer uit het zogenaamde rode etude boekje dat gebruikt wordt tijdens het inspelen op de wekelijkse repetities. Daarna vertolkte de althoorns, met ondersteuning van de gehele band, het duet “I Know Him So Well” van het concertalbum en de daaropvolgende musical “Chess” van Time Rice, Benny Andersson en Björn Ulvaeus. De laatste twee zijn ook bekend door hun aandeel in de popgroep ABBA. Het concert werd vervolgd met het nummer “Gabriella’s Song”, met daarin een prima uitgevoerde solo partij van Tineke Habben-Jansen op flügel. 

Hierna was er even tijd ingeruimd voor de uitreiking van oorkonde met bijbehorende insigne voor de jubilarissen Angeline Borst en Adri Borst. Angeline voor haar 25 jarig lidmaatschap en Adri voor zijn 40 jarig lidmaatschap. Dit moment werd afgesloten door het spelen van de Felicitatiemars.

Wie dacht dat hij/zij makkelijk de maat kan houden werd met het nummer “Serenade” constant op het verkeerde been gezet. Dit prachtige concertstuk, oorspronkelijk geschreven door Derek Bourgeois als muziek om zijn bruid naar het altaar te sturen, zit vol met vreemde maatstaven die op onverwachte momenten afgewisseld worden. Daarna was het de première voor een brassband arrangement van de rockballad “At First Light”, een stuk dat omgeschreven is door onze eigen althoornspeler Hans Roon met daarin een solopartij voor althoorn. Deze solo werd door Hans prachtig ten gehore gebracht. Na het spelen van een ander nummer uit het etudeboek, te weten “Melita” van J.B. Dykes, werd het eerste gedeelte van de avond afgesloten met “Band of Brothers”. Dit nummer is uit de gelijknamige oorlogsdrama-miniserie uit 2001 over de geschiedenis van "Easy" Company tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Na de pauze werd het programma hervat met de mars “Arnhem” van A.E. Kelly waarna de bekende hymne “Nearer, My God, To Thee” werd gespeeld. Dit laatste nummer werd gespeeld door het scheepsorkest tijdens de rampzalige ondergang van de Titanic. Cornettist Wouter Zijlman soleerde hierna met het nummer “Sorry”, een nummer van Colin Benders alias Kyteman die dit speelde met zijn Hiphop Orkest. Bijgestaan door het orkest deed hij dit uitstekend en vol overgave. Het volgende nummer was "Baba Yetu" (Swahili: "Onze Vader"), het themalied voor de videogame Civilization IV uit 2005 dat werd genomineerd voor een Grammy Award en deze ook won.

Opnieuw was er nogmaals tijd ingeruimd voor de uitreiking van oorkonde met bijbehorende insigne voor de andere twee jubilarissen. Gerard Verwer voor zijn 50 jarig lidmaatschap en Gijs van Leeuwen voor zijn 75 jarig lidmaatschap. Deze unieke gebeurtenis werd wederom afgesloten met de Felicitatiemars.

Het concert werd voortgezet met de brassband klassieker “The Floral Dance”. Een versie van het nummer was prominent aanwezig in het begin van de film Brassed Off uit 1996 over het wel en wee van een Engelse brassband tijdens de sluiting van de kolenmijnen. Het officiële gedeelte van het concert werd afgesloten met het nummer “Hallelujah”, een lied geschreven door de Canadese zanger Leonard Cohen dat inmiddels is uitgebracht in meer dan 300 verschillende versies. Als toegift trakteerde de brassband het publiek met “Lord Tullamore”, een opzwepend en uitdagend stuk met een vleugje Ierse volksmuziek. Deze compositie bevat zowel briljante, technische passages als ook lyrische momenten van rust, al met al een prachtige afsluiting van een mooie avond.